Home » Vervoer

Openbaar vervoer in Barcelona

Waarschijnlijk zal je Barcelona tijdens je vakantie vooral lopend gaan verkennen. Maar er zijn meer mogelijkheden van vervoer. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je je van wijk naar wijk wilt begeven. Of als je moe bent van het wandelen en toch veel wilt zien. Fietsen of een rondtoer bus kan een leuke afwisseling zijn.
Je vindt op deze pagina handige informatie over de verschillende vervoersmiddelen die in deze stad praktisch zijn.

barcelona-openbaar-vervoer-informatie-metro

Metro in Barcelona

Je laten vervoeren via de bus, tram, trein of metro is in Barcelona een goede optie. Het openbaar vervoer is er namelijk goed geregeld en voordelig van prijs. Ook is het openbaar vervoer netwerk zeer uitgebreid waardoor je vrijwel alle wijken goed kunt bereiken. Met name het metronetwerk is ideaal. De metro’s brengen je snel en efficiënt naar je bestemming. Al heb je vanuit een bus of tram natuurlijk wel een leuk uitzicht op de stad.

Tickets van het openbaar vervoer

Barcelona heeft een handig ticketsysteem waarbij je ticket gebruikt kan worden bij alle vormen van het openbaar vervoer. Zo is bijvoorbeeld je metrokaartje, ook te gebruiken bij de tram, bus en trein. De kaartjes zijn alleen geldig binnen de stad (zone 1).

Als je extra voordelig en gemakkelijk wilt gebruik maken van het openbaar vervoer, kan je gebruik maken van een OV-kaart. Met deze kaart kan je één of meerdere dagen onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer. Je vind de kaarten in kaartjesautomaten in de metrostations. Als je meerdere dagen op vakantie bent in Barcelona, kan je ook kiezen voor één van de onderstaande voordeelpassen:

Barcelona Card: een voordeelpas waarmee je onbeperkt gebruik kunt maken van het openbaar vervoer. Daarnaast krijg je met de voordeelpas korting bij veel bezienswaardigheden, winkels en restaurants. Ook krijg je een reisgids en plattegrond van de stad. De Barcelona Card is voor veel toeristen een goede start van de citytrip.
De voordeelkaart is verkrijgbaar voor twee, drie, vier of vijf dagen. De pas is alleen geldig voor vervoer in de stad. De trein en metro naar het vliegveld zijn echter ook toegevoegd.

Hola BCN! Travelcard: zoek je een voordeelkaart dat puur voor het openbaar vervoer geld? Dan is de Hola BCN! Travelcard waarschijnlijk wat je zoekt. Met de pas kun je een bepaald aantal dagen onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer. Het gaat hierbij om vervoer in de stad (zone 1) en de trein en metro naar het vliegveld.
De prijs is afhankelijk van het aantal gekozen dagen en de reisperiode. Ook deze kaarten zijn verkrijgbaar bij kaartjesautomaten in de metrostations.

openbaar-vervoer-barcelona-informatie-citytrip-tram

Huurscooters

Ook per scooter kan je de stad gemakkelijk gaan ontdekken. Je bent flexibel, snel en lekker buiten. Ten opzichte van een fiets, mag je in de stad niet overal komen met een scooter. Zo mag je bijvoorbeeld niet over de boulevard rijden dat langs het strand loopt.

In Barcelona vind je diverse scooterverhuurbedrijven. Gemiddeld zal je voor 30,- à 50,- euro een dag een scooter kunnen huren. Vaak moet er nog wel borg betaald worden van circa 250,- euro. Let er bij het huren op, dat er een goede verzekering is afgesloten door het verhuurbedrijf.

Originele vervoersmiddelen

Dankzij de opkomst van de elektrische vervoersmiddelen, kan je tegenwoordig ook kiezen voor het huren van bijvoorbeeld een elektrische step of segway. Een originele manier om de stad te gaan verkennen. Op deze manier kan je vlot door de stad, maar toch door voetgangersgebieden. De elektrische steps zijn geschikt voor zowel kinderen als volwassenen. Het huren kan op verschillende plekken bij verhuurbedrijven zoals Escoot Urban Electric Scooter, YEGO en Rent Electric. Nadeel van deze manier van vervoer, is de helmplicht. Deze ingevoerd nadat er ongelukken zijn gebeurd.

Een deelstep systeem is momenteel niet actief in Barcelona. Na ongelukken en overlast zijn deze openbare elektrische steps verboden.

Deelfietsen

Deel steps zijn niet meer beschikbaar maar je kan nog wel kiezen voor deelfietsen. Deze staan op vele plekken in de stad opgesteld en kunnen via een app vrij gegeven worden. Via de app kan je ook zien waar de fietsen momenteel staan. Ook de betaling loopt via de app. De prijs wordt berekend aan de hand van de tijd dat je de deelfiets gebruikt.

Vind je het lastig om de weg te vinden in de enorme stad? Dan kan het handig zijn om een fietstour te boeken. Een handige manier om leuke bezienswaardigheden en routes te vinden. Meer informatie hier over kan je onderaan deze pagina vinden.

Hop-on hop-off bussen

Even genoeg gewandeld of wat minder goed ter been? Dan kan een hop on hop off bus een leuke optie zijn. Deze open bussen rijden langs diverse bezienswaardigheden via twee routes. Zo kan je je eenvoudig door de stad laten rijden. Ondertussen krijg je uitleg over de omgeving via een koptelefoon. Er kan gekozen worden uit maar liefst tien talen.
Het is een wat toeristische manier van vervoer, maar wel een hele praktische. Wat ook handig is, zijn de tickets. Deze zijn namelijk een hele dag geldig. Daardoor kan je ook uitstappen bij één van de bezienswaardigheden en later je tour weer vervolgen.

openbaar-vervoer-barcelona-informatie-vakantie

Taxi’s

Ten slotte kan je nog kiezen voor één van de vele taxi’s. Dit is een vrij snelle en handige manier van vervoer, maar niet de meest sfeervolle. De meeste mensen gebruiken een taxi puur voor vervoer naar verder gelegen bezienswaardigheden. De tarieven kunnen nogal variëren. Zo zal het tarief bijvoorbeeld hoger liggen tijdens de avond / nacht, weekenden en feestdagen. Om misverstanden te voorkomen is het verstandig om na het instappen, en globale prijs af te spreken. Men is gewend dat de prijs op de taximeter wordt betaald. Bestel je een taxi op een bepaalde plek en tijd? Dan kunnen er voorrijkosten worden berekend.

Tip: vraag na de rit het bonnetje. Zo is de taxi weer te herleiden, wat handig kan zijn als je bagage bent vergeten.

vervoer-barcelona-fiets-huren-rondtour

Ontdek de stad op z’n Nederlands

Het is ook leuk om Barcelona eens op fiets te gaan verkennen. Veel Nederlandse toeristen hebben ondertussen gekozen voor deze handige vorm van vervoer. Steeds meer toeristen hebben ontdekt dat een rondtoer met een fiets een handige en leuke manier is om de leukste plekken van de stad te zien. Zelf de weg vinden blijkt namelijk toch wat lastiger dan gedacht. Ook de uitleg van de (Nederlandse) gids is handig omdat je eenvoudig weetjes over de stad kunt horen. Ook kan je wat vragen stellen aan de (Nederlandse) gids voor de rest van je vakantie.

Je kan eenvoudig kiezen voor fietsverhuur of fietstours via Baja Bikes. Via de onderstaande fotoknop vind je informatie over deze leuke manier van vervoer.