Home » Bezienswaardigheden » Stranden

Informatie over stranden in Barcelona

Barcelona is ook zeker geschikt als gecombineerde citytrip en strandvakantie. De stad bied je namelijk diverse mooie zandstranden. Leuk als afwisseling met de bezienswaardigheden in de stad. De stad heeft vijf kilometer aan zandstrand. Langs het grootste gedeelte van het strand loopt een mooie boulevard waar je leuk kan wandelen en fietsen. Tussen de boulevard en de weg staan wuivende palmbomen wat zorgt voor een leuke aankleding.

stranden-barcelona-mooi-informatie

Welke stranden zijn er bij Barcelona?

De kustlijn van de stad is verdeeld in vijf stranden. Je vindt hier per strand handige informatie zodat je van te voren, juist dat strand kunt kiezen dat bij je past.

Sant Sebastià
Eén van de meest toeristische stranden is het Sant Sebastià. Door de vele toeristen vind je er ook vele verkopers van drankjes en souvenirs. Voor de één een gezellig strand, voor de ander wat te druk. Vanaf dit strand begint de leuke wandelboulevard die helemaal door loopt tot aan het Llevant strand bij het Barcelona Aquarium. Dit strand is bereikbaar via de metrohalte Barceloneta van lijn 4.


Platja de la Barceloneta
Het tweede strand is het meest bekende strand. Dat komt met name door de ligging bij het centrum en de oude visserswijk. Ook hier vind je vaak veel toeristen. Ook hier vind je veel gezelligheid, mede dankzij verschillende strandtenten. Op het strand vind je een openlucht-fitness, tafeltennistafels en volleybalvelden.
Ook voor mindervaliden is dit strand een aanrader. Er zijn namelijk aangepaste toiletten / douches en strandrolstoelen te vinden. Ook loopt er een vlonder naar de zee. Ook de restaurants zijn grotendeels geschikt voor mindervaliden.

stranden-barcelona-overzicht-vakantie


Nova Icaria
Het volgende gedeelte is het Nova Icaria. Dit strand ligt bij het voormalige Olympisch dorp en is dan ook één van de sportiefste stranden van de stad. Je vindt er diverse voorzieningen om te kunnen sporten. Ook bij dit strand vind je verschillende voorzieningen voor mindervaliden. Er staan zelfs geregeld vrijwilligers om de mensen te helpen.
Je vind dit strand meteen na de twee wolkenkrabbers. Het is een vrij druk maar ook een gezellig strand. Kom je met de metro? Dan kan je lijn 4 nemen tot station Ciutat Vella / Vila Olímpica.


Bogatell
Het eerste rustige gedeelte wordt Bogatell genoemd. Dit strand ligt net buiten de toeristische wijken, waardoor je hier een stuk minder toeristen ziet. Het wordt voornamelijk bezocht door de inwoners. Ondanks het mindere toerisme, vind je er alle voorzieningen die je mag verwachten. Achter het strand ligt het Parc del Poblenou. Een parkje waar je koel in de schaduw kunt liggen.

Met de metro bereikbaar via lijn 4 tot station Llacuna.

bogatell-strand-barcelona-overzicht-citytrip


Mar Bella en Nova Mar Bella
Op de volgende twee strandgedeelten vind je ook vooral inwoners. Maar ook nudisten kunnen hier terecht. Een gedeelte van het Mar Bella strand is namelijk aangemerkt als nudistenstrand. Verder vind je er watersporten zoals waterskiën en zeilen. Achter het strand ligt één van de mooiste skateparken van de stad. Leuk om vanaf een bankje te aanschouwen.
Deze twee stranden staan vooral bekend om de rust. Fijn als je even lekker wilt bijkomen van alle indrukken die Barcelona je heeft gegeven. Bereikbaar via metrostation Poble Nou (lijn 4).

mar-bella-strand-barcelona-overzicht


Llevant
Het laatste strandgedeelte dat bij de stad hoort is Llevant. Dit gedeelte ligt ver van het centrum en is daardoor het meest rustig. Zelfs relatief weinig inwoners komen naar dit gedeelte. Daardoor is het een fijne plek voor rustzoekers. Echter vind je er wel wat minder voorzieningen.
Voor hondenliefhebbers is dit strand het meest geschikt. Er is namelijk een klein, omheind stuk strand waar honden los mogen rond lopen.

Bereikbaar via metrostation Selva del Mar (lijn 4).

stranden-barcelona-citytrip-vakantie-informatie

Activiteiten bij de stranden

Op de mooie zandstranden kan je heerlijk even afstand nemen van de drukte van de stad. Lekker zonnen op het strand of genieten van de zee vanaf het terras van één van de strandtenten. Tijd voor wat meer actie? Dan kan je ook watersporten gaan doen zoals kitesurfen, waterskiën, surfen, suppen en natuurlijk zwemmen. Maar ook op het strand kan je van alles doen. Zo kan je fitnessen, zeilen, volleyballen, basketballen, skateboarden en tafeltennissen.

Praktische informatie

De stranden zijn over het algemeen netjes en schoon. Ook vind je langs het strand diverse toiletten en douches. Kleedhokjes zijn er minder te vinden. De waterkwaliteit is goed en de golfslag valt door de ligging meestal mee. Op bepaalde gedeelten van het strand kan je ligbedden en parasols huren. Wil je liever meer rust? Dan kan je kiezen voor de stukken strand zonder voorzieningen.

Vanaf juni wordt de zeewatertemperatuur weer aangenaam, gemiddeld 20 graden. In de volgende zomermaanden zal het water verder opwarmen tot ongeveer 25 graden in augustus. In september zal het water iets afkoelen. In oktober zal de temperatuur weer dalen onder de 20 graden.

mooie-stranden-barcelona-overzicht-kust

Strandwachten

Tijdens het hoogseizoen, van mei tot oktober, zijn er op de gehele vijf kilometer strand strandwachten te vinden. De “Soccorista” letten onder andere op mensen in nood, gevaarlijke stroming en vermiste kinderen. De strandwachten werken totdat het donker begint te worden. Hun vertrek wordt in verschillende talen omgeroepen. Zo weten de strandliefhebbers dat er vanaf dat moment minder controle is.
Zie je rode vlaggen bij de zee staan? Dan is het tijdelijk verboden om de zee in te gaan. Bij gele vlaggen mag er wel worden gezwommen maar dien je wel op te letten. Bij groene vlaggen zijn er geen bijzonderheden.

Geschiedenis van de stranden

De stranden van Barcelona zijn nog relatief jong. Tot 1992 had de stad een wat grillige kustlijn zonder mooie stranden. Omdat de Olympische Spelen in 1992 in de stad werden georganiseerd, werden van te voren mooie zandstranden aangelegd. Maar liefst vijf kilometer aan zandstrand is aangelegd door Nederlandse en Belgische bedrijven. Het zand is met speciale boten opgezogen van de zeebodem en vervolgens langs de kust gespoten. Zo ontstond langzamerhand vijf kilometer zandstrand.