Musea in Barcelona

RTijdens je citytrip zal je op straat veel indrukken opdoen. Soms kan het even lekker zijn om even te ontsnappen aan de drukte van de stad. Een museum kan een leuke activiteit zijn om er een afwisselende dag van te maken. In de stad zijn vele musea te bezoeken. Naast het bekende FC Barcelona museum, vind je in er vele grote en kleine musea. Op deze pagina vind je een handig overzicht van musea in Barcelona.

 

FC Barcelona Museum (Museu del FC Barcelona)

Het bekende museum over voetbalclub FC Barcelona is voor voetballiefhebbers zeker de moeite waard. Het moderne museum bied namelijk veel (interactieve) informatie. Leuk weergegeven op informatieborden, interactieve schermen en zelfs in een 3D-bioscoop. Ook kan je er gewonnen prijzen (of replica’s) bewonderen.

Bestaat je reisgezelschap ook uit kunstliefhebbers? Dan is het museum onverwachts ook voor deze mensen een leuk uitje. Er is namelijk een gedeelte waar je kunst kunt bekijken van Catalaanse kunstenaars zoals Dali en Miró. Meer informatie vind je via de volgende pagina: Camp Nou.

camp-nou-bezoeken-entree-tickets-informatie

FC Barcelona is zeer geliefd bij vele inwoners van de stad. Niet alleen dankzij de vele overwinning en grote spelers, maar ook door de verbinding met de Catalaanse cultuur. Dit gevoel is ontstaan tijdens de onderdrukking door dictator Fransico Franco (1939 – 1975). Tijdens deze periode werden Catalaanse gebruiken verboden. Echter konden de Catalanen nog wel hun geliefde Catalaanse voetbalclub gaan toejuichen. Via FC Barcelona konden de Catalanen toch enigszins hun stem laten horen. Hierdoor is een hechtere binding tussen de inwoners en de club ontstaan.

Dit museum is één van de populairste van de stad. Het jaarlijks bezocht door maar liefst 1.2 miljoen mensen. Daarom kan het verstandig zijn om van te voren alvast online een entreeticket te kopen.


 

Picasso museum

Eén van de bekendste schilders, Pablo Picasso, heeft gewoond en gestudeerd in Barcelona. Veel van zijn werken zijn te bekijken in het Picasso museum. Ondertussen is het uitgegroeid tot één van de populairste kunstmusea in de stad.
Wereldwijd zijn er nog drie andere Picasso musea. Twee in Parijs en één in Malaga. De vestiging in Barcelona biedt u de grootste collectie kunst.

Niet alleen de kunst is de moeite waard, ook het gebouw is namelijk bijna kunstzinnig. Het is namelijk gevestigd in een middeleeuws paleis. Dit zorgt voor een mooie, historische sfeer. Je vind er diverse toonzalen met permanente en tijdelijke exposities. Door de uitgebreide collectie ben je zo enkele uren zoet tussen de kunst.

Het Picasso museum trekt jaarlijks ruim 1.000.000 bezoekers. Van te voren alvast online een entreeticket kopen kan daarom verstandig zijn. Hierdoor hoef je namelijk niet in een lange rij te staan. ’s Morgens vroeg en aan het eind van de dag zijn er vaak wat minder bezoekers.

Je vind het museum in de wijk El Born. Kom je met de metro, stap dan uit bij metrostation Jaume I (gele lijn, L4).
Ben je in het centrum? Dan is het museum vaak ook goed lopend bereikbaar.

Adres:
Carrer de Montcada 15-23
08003 Barcelona


 

Kunst museum; Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)

Een ander bekend kunstmuseum is het Museum d’Art de Catalunya. Het is mooi gelegen op de heuvel Montjuïc in het zuidwesten van Barcelona. Niet alleen de kunst in het museum is de moeite waard, ook het prachtige gebouw, de tuin en het uitzicht zijn de moeite waard.

Het museum is gevestigd in een prachtig gebouw dat oorspronkelijk werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1929. Rond het gebouw vind je een mooie tuin met veel hoogte verschillen. Deze kunnen worden overbrugd via brede trappen, die langs grote fonteinen lopen.

In het kunstmuseum vind je voornamelijk Romaanse kunst. Zo hangen er schilderijen van kustenaars als Pucasso, Francisco de Zurbarán, Sebastiano del Piombo en Peter Paul Rubens. Naast de vele schilderijen, kan je ook beelden en kunst van hout en metaal gaan bekijken.

museum-barcelona-kunst-informatie-tickets-overzicht

Adres:
Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)
Parc de Montjuïc, 08038

Openbaar vervoer: metrohalte Plaça d’Espanya (L1 of L3) en dan 20 minuten lopen via een mooie route.


 

Kunstmuseum; Fundació Joan Miró

Een groot en mooi museum is het kunstmuseum over kunstenaar Joan Miró (1893-1983). Hij is één van de bekendste kunstenaars die Spanje heeft gekend. Het museum heeft diverse toonzalen waarbij het heldere en natuurlijke licht de kleurrijke en organische vormen mooi laten uitkomen. Ook vind je er een groot dakterras, een patio en een beeldentuin. Je kan je hier uren vermaken want er zijn ruin 10.000 kunstobjecten te bekijken. Variërend van schilderijen tot beelden en van wandtapijten tot schetsen.
Ter afwisseling kan je in de tuin gaan genieten van het mooie uitzicht over de stad.

De kunst die Joan Miró maakte staat bekend als bio-morfisch en surrealistisch. In de kunstwerken is vaak veel kleur verwerkt. Verder zijn vaak onrealistische vormen te zien. En niet alleen in het museum kom je het werk van deze kunstenaar tegen. Ook op verschillende plekken in de stad, zijn kunstobjecten te herkennen van Joan Miró. Bijvoorbeeld in de vorm van een mozaïek op de Ramblas.

Adres:
Parc de Montjuïc, s/n Barcelona

Openbaar vervoer: tram vanaf metrohalte Parallel (L2 en L3)


 

La Pedrera museum

Dit museum is één van de meeste bezochte musea van Barcelona. Het is gevestigd in het bekende en bijzondere gebouw La Pedrera ofwel Casa Milà. Het appartementengebouw is ontworpen door de bekende architect Antoni Gaudi in 1906. Zowel binnen als buiten heeft het gebouw ongewone vormen. Mede daardoor was het gebouw niet meteen in trek bij huurders.

Tegenwoordig is het gebouw een museum met tekeningen uit de Renaissance en een collectie van schilderijen uit de moderne kunst. Ook kan je de appartementen bekijken met de patio’s, het dakterras, mooie trappen, twee mooi beschilderde binnenplaatsen en vele andere speciale details. Op de zolder van het gebouw vind je een museum over Antoni Gaudi. Vanaf het dakterras heb je een mooi uitzicht over de stad.

la-pedrera-barcelona-bezienswaardigheden-wat-zien

Openingstijden:

• 1 januari – 3 januari: maandag t/m woensdag van 09:00 tot 20:00 uur
• 15 januari – 1 maart: maandag t/m zondag van 09:00 tot 18:00 uur
• 02 maart – 4 november: maandag t/m zondag van 09:00 tot 20:00 uur
• 05 november – 24 december: maandag t/m zondag van 09:00 tot 18:00 uur

Adres: Carrer Provenca, 261 – 265

Openbaar vervoer: metrohalte Diagonal (lijn L3 of L5)

 


 

La Sagrada familia

Eén van de bekendste bezienswaardigheden is de Sagrada familia. Een enorme kathedraal dat is uitgegroeid tot één van de gezichten van de stad. De kerk is van buiten prachtig, maar ook van binnen zeker de moeite waard. Je zou verwachten dat de binnenzijde een historische uitstraling heeft, maar dat kan je nog verrassen.

Meer informatie vind je via de volgende pagina: la Sagrada familia.


 

Museum d’Història de Catalunya

In dit museum kan je alles te weten komen over de geschiedenis van Catalonië. Van het ontstaan tot de tegenwoordige moderne tijd. Je vindt er verschillende exposities met daarbij ook interactieve displays. Bijvoorbeeld benieuwd waarom veel Catalanen een onafhankelijke staat willen? Het antwoord kan je in dit museum vinden.
Het museum is opgedeeld in verschillende verdiepingen en een dakterras. Elke verdieping behandeld een bepaalde periode.

Adres:
Museum d’ Història de Catalunya
Plaça de Pau Vila 3, 08003

Openbaar vervoer: metrohalte Barceloneta (L4, gele lijn)


 

Maritiem museum

Liefhebbers van historie en scheepvaart kunnen terecht in het Museu Marítim de Barcelona. Een modern scheepvaartmuseum dat je informatie over de perioden van 1750 tot 1850. Het museum is gevestigd in mooie middeleeuwse scheepswerven in het zuidelijke gedeelte van de oude haven. De oude haven ligt aan het begin (of eind) van de bekende straat la Rambla.

In het museum vind je diverse schepen, replica’s en schaalmodellen. Maar ook nautische instrumenten en uitleg over het bouwproces van touw en schepen.

Adres:
Museu Marítim de Barcelona
Avinguda de les Drassanes s/n, 08001

Openbaar vervoer: metrostation Drassanes (L3)

maritiem-museum-barcelona-overzicht-citytrip


 

Museu de la Xocolata

Dit museum is het droommuseum van vele vrouwen. Het is namelijk een museum met als onderwerp; chocolade. Dat klinkt als succes gegarandeerd. In het chocolademuseum kom je van alles te weten over de geschiedenis, het productieproces en de gezonde werking van chocolade. Verder vind je er diverse bekende gebouwen en figuren gemaakt van chocolade. Deze creaties zijn bijna kunstwerken, allen geheel van chocolade. Een sfeervol museum met een luchtig onderwerp.

Na tijd heb je vast en zeker zin in chocolade. Daarom kan je na je bezoek terecht in de museumwinkel. Geopend van 10:00 tot 20:00 uur. Op zondag van 10:00 tot 15:00 uur.

Adres:
Museu de la Xocolata
Carrer del comerç 36, 08003

Openbaar vervoer: metrostation Arc de triompf


 

Museu Egipci
Geïnteresseerd in de Egyptische oudheid? Dan is het Museu Egipci een leuke bestemming tijdens je citytrip. Het is namelijk één van de belangrijkste musea in Europa dat gewijd is aan de historie van het oude Egypte. Het museum biedt een unieke privécollectie met ongeveer 1000 voorwerpen. Variërend van keramiek tot beelden en van sieraden tot kleding.

Geopend op maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 14:00 en van 16:00 tot 20:00 uur. Op zaterdag van 10:00 tot 20:00 uur en op zondag van 10:00 tot 14:00 uur.

Adres:
Museu Egipci
Carrer de valència 284, 08007

Openbaar vervoer: metrohalte passeig de gràcia


 

Museu del Modernisme Català
Benieuwd hoe moderne huizen aan het begin van de 20e eeuw werden ingericht? Dan kan je terecht in het Museu del Moderne Català. Hier vind je modernistisch meubilair en kunst. Zo vind je er stoelen, tafels, schilderijen en kaptafels, onder andere ontworpen door Antoni Gaudi.

Adres:
Museu del Moderne Català
Carrer des Balmes 48, 08007

Openbaar vervoer: metrostation passeig de gràcia


Fundació Antoni Tàpies
Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het museum over kunstenaar Antoni Tàpies. Het museum ligt midden in de wijk ‘l Eixample en is gevestigd in een modernistisch pand uit de 19e eeuw. De kunstenaar Tàpies was vooral bekend om de abstracte werken die hij na 1953 vervaardigde. Zoals bijvoorbeeld de structuur op de façade, dat uit kilometers staaldraad bestaat.

Adres:
Fundació Antoni Tàpies
carrer de d’Aragó 255, 08007

Openbaar vervoer: metrostation passeig de gràcia


Sciencemuseum CosmoCaixa
Het CosmoCaixa is een natuurwetenschappelijk museum voor alle leeftijden. Het staat bekend als één van de beste en modernste natuurwetenschappelijke musea van Europa. Het grote gebouw heeft een oppervlakte van maar liefst 30.000 vierkante meter. De verschillende zalen zijn verdeeld per thema, zoals het Amazonewoud, de Geologische Muur en het planetarium.

Je vind er niet alleen informatie, maar kunt ook zelf allerlei experimenten uitvoeren. Daarnaast bevat het museum ook veel interactieve onderdelen waardoor je op een luchtige manier kunt leren over natuurkundige dingen. Leer bijvoorbeeld over licht, geluid, temperatuur en elektriciteit.
Maar ook de natuur wordt niet vergeten. Zo kan je zelfs diverse tropische bomen en dieren tegen komen, zowel onder als boven water. Een leuk, verrassend en goedkoop museum voor zowel kinderen als volwassenen.

Je vind het museum in de wijk Gracia. Een metrostation is er niet echt in de buurt. Wel kan je bus V13 nemen vanaf de Ramblas of bus 196. Ook kan je kiezen voor een taxi of een hop-on hop-off bus.

Adres: Carrer d’Isaac Newton, 26, 08022.

sciencemuseum-cosmo-caixa-barcelona-overzicht


 

Caixa Forum
Kunstliefhebbers kunnen hun hart ook ophalen in het Caixa Forum. In dit kunstmuseum zijn verschillende exposities te bezoeken. Variërend van antieke tot moderne kunst. Je kan kiezen welke expositie je het meest interessant lijkt. Er wordt namelijk entree gevraagd per expositie. De exposities die er worden gehouden behoren tot de beste van de stad.

Het museum is gevestigd in een oude textielfabriek dat in 2002 geheel is verbouwd dankzij de Spaanse spaarbank La Caixa. Het naam is zodoende afkomstig van deze bank. Een groot museum met een oppervlakte van 12.000 vierkant meter, verdeeld over vijf expositiezalen.
Naast de exposities kan je ook naar het café, dakterras, boekenwinkeltje en mediatheek. Ook zijn er geregeld activiteiten zoals muziekoptredens.

Het kunstmuseum ligt vlak bij het metrostation Placa d’Espanya (lijn L1 of L3) aan de voet van de Montjuïc heuvel. Adres: Avenue de Francesc Ferrer i Guàrdia 6-8, 08038 Barcelona


 

Museu Europeu d’Art Modern
Het Museu Europeu d’Art Modern is gewijd aan moderne, Europese figuratieve kunst. Het is ondergebracht op de drie verdiepingen van een oud neoklassiek paleis, Palau Gomis, dat dateert uit de achttiende eeuw.
Je vind er niet alleen exposities maar ook vele kunstzinnige activiteiten voor volwassenen en kinderen. Zoals theater, optredens en schilderworkshops. Op de website van het MEAM is te zien welke activiteiten en exposities er momenteel zijn.

Adres: Barra de Ferro 5, 08003


 

Erotica museum
Wil je een keer heel wat anders dan een kunstmuseum? Dan kan je je eens wagen aan het erotiek museum. Je vindt er erotische objecten in allerlei soorten en maten. Leer bijvoorbeeld over de geschiedenis van erotiek en erotische artikelen. Maar ook de huidige tijd komt zeker aan bod. Een interessant en luchtig museum.

Het museum is te vinden aan de bekendste straat van de stad, de Rambla tegenover de markt la Boqueria.

Adres: La Rambla 96 bis 08002 Barcelona


 

 

Museu Moto
Je kunt gelukkig niet alleen kiezen uit kunstmusea. Ook kan je naar een motormuseum, het Museu Moto. Een mooie tentoonstelling van motoren in vele soorten en maten. Van de eerste typen tot de huidige moderne racemonsters.
Maar niet alleen motoren, ook een actieve motorwerkplaats en vele informatieborden kan je bekijken. Een keurig museum dat ook toegankelijk is voor mindervaliden. Ook faciliteiten zoals een winkeltje, restaurant en garderobe zijn aanwezig.

Alle dagen geopend, afgezien van dinsdag en woensdag. Onder andere bereikbaar via metrostation Liceu (L3).

Adres: La Palla st. 10, 08002 Barcelona.


 

Hospital de Sant Pau
Liefhebbers van van de Catalaanse modernistische architectuur kunnen hun hart ophalen in het Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau. Dit voormalige ziekenhuis is tegenwoordig opengesteld als museum. Binnen en buiten kan je de mooie Art Nouveau bouwstijl bekijken van het hoofdgebouw en de verschillende paviljoenen. Ook kan je veel beelden, keramiek en glas-in-lood ramen bekijken. Maar ook is er een tentoonstelling over de geschiedenis van het ziekenhuis.

Een verrassend museum dat niet zo toeristisch is. Je vindt het in de wijk Eixample in de buurt van de bekende Sagrada Familia. Onder andere te bereiken via metrolijn 4 en halte Sant Pau.

Adres: Carrer de Sant Quintí, 89, 08041

musea-barcelona-kunst-geschiedenis-tickets