Home » Bezienswaardigheden » Casa Mila

Informatie over Casa Mila ofwel La Pedrera

Antoni Gaudi heeft verschillende bekende en bijzondere gebouwen ontworpen in Barcelona. Eén daar van is het Casa Milà complex ofwel La Pedrera. Het woongebouw is gebouwd tussen 1906 en 1910 en heeft ondertussen al een rijke geschiedenis. Oorspronkelijk had het gebouw niet zo’n positieve reputatie. Het voldeed qua ontwerp namelijk niet aan de stijl die de bewoners van de stad gewend waren. Mede daardoor kreeg het woongebouw al snel de bijnaam “La Pedrera”, wat in het Catalaans staat voor “De Steengroeve”. De bijnaam is ontstaan door het ruige uiterlijk van het gebouw. De bouwstijl met de natuurlijke vormen word ook wel het Catalaans Modernisme genoemd.

Na de bouw van Casa Milà heeft Gaudi zich alleen nog gericht op de bouw van de Sagrada Familia. Tijdens die bouw is hij helaas overleden na een botsing met een tram.

la-pedrera-barcelona-bezienswaardigheden-wat-zien

Wat kan je zien in de Casa Milà?

Tegenwoordig is Casa Milà een populaire bezienswaardigheid. De binnen- en buitenkant van het gebouw zijn de moeite waard om te bekijken. Daarnaast vind je in het gebouw een museum met wisselende exposities. Ook kan je een appartement op de vierde verdieping bekijken, dat nog historisch is ingericht zoals in begin 20e eeuw. Verder bevind zich op de zolder een tentoonstelling over de architect Atoni Gaudi. Ten slotte kan je bij goed weer ook op het dak een kijkje nemen. Je hebt er een mooi uitzicht over de stad en kan de vooruitstrevende ventilatietorens en schoorstenen bekijken.

Casa Milà is ook een bijzonder gebouw omdat het de eerste parkeergarage van de stad heeft. Hierdoor konden de bewoners per koets (en later per auto) naar hun verdieping rijden. Dankzij het ontwerp en de bijzondere voorzieningen, staat La Pedrera sinds 1984 op de monumentenlijst van de UNESCO.

casa-mila-pedrera-barcelona-tickets-informatie

Tickets voor de Casa Milà / La Pedrera

Door de populariteit van het gebouw, staan er vaak rijen met wachtende bezoekers. De rijen ontstaan ook omdat er een beperkt aantal mensen gelijktijdig naar binnen mogen. Dit zorgt er echter wel voor dat je binnen vrij rustig even alles kunt bekijken. Om de wachtrijen (gedeeltelijk) te kunnen ontwijken, is het verstandig om van te voren alvast online kaartjes te kopen.

Waar is de Casa Milà?

Je vind het gebouw aan de winkelstraat Passeig de Gràcia in de wijk Eixample. De metrolijnen L3 en L5 kunnen je via metrostation Diagonal snel naar de bezienswaardigheid brengen.

Adres:
Passeig de Gràcia 92

 

De bijzondere bouwstijl van “La Pedrera”

Gaudi had voor het jaar 1906 al diverse gebouwen ontworpen. De zakenman Pedro Milà i Camps hield van de bouwstijl van de architect en heeft daarom gevraagd een appartementen gebouw te ontwerpen. Uiteindelijke heeft Gaudi een vrij kleurloos gebouw ontworpen maar wel met een vooruitstrevende bouwstijl. Zo heeft hij er voor gekozen om niet te werken met rechte lijnen. Maar ook werd er geen gebruik gemaakt van dragen muren. De constructie rust alleen op pilaren en bogen. Ook werd gebruik gemaakt van staal.

De bijzondere bouwstijl zorgde voor een originele uitstraling maar ook voor minder praktische appartementen. Er zijn namelijk nauwelijks rechte lijnen te vinden. Dit maakte het inrichten wat minder makkelijk. Om alle appartementen van voldoende lichtinval te voorzien, zijn in het midden van het gebouw twee ronde binnenpleinen gebouwd.
De balkons aan de voorkant van het gebouw doen denken aan grotten in een rotswand. Mede daardoor heeft Casa Milà de bijnaam; de steengroeve (La Pedrera).